Az internetes társkeresésről mindenkinek

A társkeresés útvesztői

2017/07/16. - írta: AndiPlusz

c1-min.jpg

Napjainkban átalakult a párválasztás és a társkeresés szokása, egyre többen választják az internet adta lehetőségeket, különböző fórumokat és társkereső oldalakat. Ez utóbbiból nagyon sok fellelhető a neten. Jómagam is kipróbáltam egy-kettőt. Amíg 10-15 évvel ezelőtt házibulikban és discok-ban ment az ismerkedés, ami mai szemmel már viccesnek tűnhet, de van az a korosztály, ami szívesen nosztalgiázik még ezekről az eseményekről. Manapság az emberek nagytöbbsége kortól függetlenül használja az internet adta korlátlan lehetőségeket, a párválasztásban is.

Miért virtuálisan keresünk társat? Miért nem a való világban ismerkedünk? Jónéhányan felteszik magukban ezt a kérdést. Kicsit vegyük szemügyre az előnyöket és a hátrányokat a netes és a személyes ismerkedésről, mert akad bőven. 

Nos nézzük a személyes ismerkedést. Ismerkedni lehet szinte bárhol: buszon, metrón, munkahelyen... és még sorolhatnám. Gondolom mindenkivel előfordult már, hogy például a buszon meglátott egy helyes szimpatikus lányt vagy fiút, megvolt a szemkontaktus egyszer, kétszer, sokszor talán még mosoly is társult hozzá, egészen addig amíg valamelyik le nem szállt a buszról és ennyiben is maradt. Pár pillanat és jöttek a kérdések magunkban. Miért nem szólítottam meg, miért nem kerültem hozzá közelebb, miért is nem szálltam le vele abba a megállóban?

Mindenkiben ott van az a picike félsz. Félsz a vissza utasítástól, félsz a kudarctól... Ez elbátortalanítja az embert. Vannak sokan, akiknek nehezen megy az első kommunikáció, merthát azért mégis csak egy számunkra ismertlen emberrel kellene beszélgetni. Hogyan kezdjek hozzá, mit mondjak neki. Vajon szóba áll velem? Megint kérdések tömkelege merül fel bennünk.
Kicsit furcsa, hogy az internet elterjedése előtt nem igazán volt meg bennünk a félsz az ismerkedéstől, természetes volt a verbális kommunikáció és izgatottan írtuk a szerelmes leveleket papírra... Volt feelingje a dolognak. Mára már ez nem nagyon van meg, valahol elveszett és lassan elfelejtünk személyesen ismerkedni és kommunikálni. Szóval ismerkedni nem könnyű személyesen, vagyis sokan így gondoljuk. Ezért élünk az internet adta lehetőséggel, vagyis a könnyebb utat választjuk. Mondjuk sokan vagyunk, akiknek szinte semmire nincs ideje, de 5 perc mindig van a neten lógni.

Csak egy kattintás és mindjárt a társkereső oldalak tárháza nyílik meg előttünk. Kiválsztunk egy szimpatikus oldalt, regisztrálunk és már formázhatjuk is a profilunkat. Feltöltünk néhány előnyös fotót, megadjuk a paramétereinket és a keresendő társ paramétereit és várjuk az igazit. A virtuális világban nincs bennünk félsz, bátrabbak vagyunk, jobban megy a kommunikáció írásban talán kicsit személytelenül is, de ebben a világban ez a természetes.
Szemügyre vesszük az oldal lehetőségeit, megnézzük a felhozatalt. Választunk... Talán egyszerre többet is, mert így egyszerűbb... rövid bemutatkozás, levélváltás. Persze ennek is van feelingje, mert a társkereső oldalon kicsit felszabadultabb az ember, picit jobban ki tud vetkőzni önmagából, ami ad egyfajta szabadságot a szavaknak, a gondolatoknak.

Váltunk jónéhány levelet, talán egy-két hónapig és tesszük ezt egyszerre több személlyel. Mindig van új és újabb ismeretség. Egyszer elkezdjük szűkíteni a levelező partnerek repertoárját, egyfajta szelektáció következik, a lehetséges találkozásra csak a legszimpatikusabbak maradnak. Némi viccelődésből egyszer csak átmegyûnk kicsit komolyabba és felmerül az, hogy "találkoznunk kellene". Megbeszéljük a hol és mikort, egyeztetünk időpontot és így minden klappol. Igen ám, de eljutottunk oda, hogy személyes kontaktus következik. Na most mi lesz? Mi lenne... semmi!!! Semmi, mert nincs bennünk félsz, picit nagyobb az önbizalmunk. Hogy miért???

Mert már nem ismeretlen számunkra a választott társjelölt, hosszú időt leveleztünk, egy picit ismerjük, tudunk róla sok mindent és ami a legfontosabb van közös témánk, tudunk miről beszélgetni.
A személytelenségből hosszabb rövidebb idő után átlépünk egy személyes valós létbe. Szóval számtalan előnye is lehet a virtuális ismerkedésnek, megkönnyíti az ismerkedést és nem csak társat találhatunk így hanem barátot is. Nagyon jó emberi kapcsolatokat lehet építeni a társkereső oldalon. Szóval a funkciója nem csak a párválasztás hanem szimplán lehet ismerkedni, barátkozni akár szabadidős programokhoz társat találni.

A virtuális világ lebontja a határokata társkeresés ezen formája akár országokon, földrészeken is szárnyalhat és ezáltal nem tudni a föld melyik szegletében találunk társra.

Kriszti 

logo-text.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://randiplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1812667167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása